Juni 2024

Juni - Help, ik voel een knobbeltje!


Een knobbeltje voelen kan je al snel verontrusten. En hoewel de meeste knobbeltjes onschadelijk zijn, adviseren we je om op controle te komen wanneer de zwelling enkele dagen aanhoudt.

Een zwelling kan verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan een blauwe plek of een lokale vochtophoping, een abces, een teek maar ook kanker. Een kanker kan goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige kankers kunnen groter worden, maar blijven doorgaans lokaal. Wanneer ze echter erg groot worden, kunnen ook goedaardige massa's problemen veroorzaken. Kwaadaardige kankers gaan niet enkel in omvang toenemen, maar veroorzaken bij uitzaaiing problemen elders in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om tijdig een juiste diagnose te stellen zodat er met een gepaste behandeling gestart kan worden.

Enkel afgaande op het uitzicht is het jammer genoeg niet altijd mogelijk om uit te maken wat de oorzaak van het knobbeltje is. Daarom starten we op de praktijk met je enkele vragen te stellen die kunnen helpen bij de diagnose. Hoe lang is de massa al aanwezig? Wordt het knobbeltje groter? Is de zwelling pijnlijk? Is je huisdier ziek? ... Daarna volgt een klinisch onderzoek van je huisdier. Voor de diagnose kan het noodzakelijk zijn om een staal te nemen van het knobbeltje. Dit doen we meestal aan de hand van een punctie waarbij enkele cellen uit de massa worden genomen met behulp van een fijn naaldje. Deze cellen kunnen na kleuring onderzocht worden onder de microscoop. Soms volstaat dit niet en beslissen we om een biopsie uit te voeren. Hierbij nemen we grotere deeltjes van de zwelling. Dit gebeurt chirurgisch wanneer je huisdier onder narcose is. De staaltjes worden opgestuurd naar de patholoog van het labo die een diagnose kan stellen.

Welke zwellingen zien we vaak op de praktijk?

- Bij katten zijn dit zeker en vast de abcessen. Die ontstaan door infectie van vechtwonden.

- Lipomen komen dan weer vaak voor bij honden. Dit zijn goedaardige vetgezwellen die traag groeien en zelden verspreiden. Wanneer een lipoom te groot wordt kan het toch voor de nodige last zorgen en worden ze best wel chirurgisch verwijderd.

- Oudere honden ontwikkelen regelmatig wratjes. Wanneer je hond gevoelig is om zo'n aanwasjes te ontwikkelen, dan komen er vaak meerdere voor. Af en toe gaan deze ouderdomswratten bloeden en irriteren. Dan worden ze best verwijderd. Deze wratjes zijn niet hetzelfde als papilomen. Papilomateuze wratjes komen af en toe voor bij honden en worden veroorzaakt door een virus. We zien deze wratjes meestal in de mondholte, maar ze verdwijnen normaal ook vanzelf.

- Sommige patiënten ontwikkelen een zwelling op de injectie- of vaccinatieplaats. Deze zwelling verdwijnt normaal ook vanzelf. Merk je toch op dat de zwelling zich pas geruime tijd na injectie ontwikkelt en blijft groeien, is een verder onderzoek zeker aan te raden.

- Een mastceltumor is één van de meest voorkomende tumoren in de huid. Het is steeds aangewezen om een mastceltumor te laten verwijderen en te laten onderzoeken door de patholoog. Sommige mastceltumoren gedragen zich eerder goedaardig, maar andere kunnen erg agressief zijn.

De behandeling van het knobbeltje varieert afhankelijk van de diagnose. Een teek kunnen we verwijderen met behulp van een tekenhaakje. Bij een abces starten we medicatie op. Voor de meeste kankergezwelletjes volstaat het om ze chirurgisch te verwijderen. Wanneer het een kwaadaardige kanker betreft, kunnen verdere onderzoeken aangewezen zijn voordat we bijkomende behandelingen opstarten. Panikeer niet onmiddellijk wanneer je een knobbeltje voelt bij je huisdier, maar maak een afspraak bij één van onze dierenartsen.