Augustus 2024

Augustus - Myiasis


Myi-watte? Myiasis wordt ook wel "huidmadenziekte" genoemd. Het is een aandoening waarbij larven van vliegen (of soms ook bepaalde muggen) het lichaam binnendringen. In normale omstandigheden, gaan deze vliegen hun eitjes leggen in organisch materiaal. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mesthoop, groenafvalbak, ... De larven die uitkomen gaan vervolgens dit organisch materiaal gebruiken als voeding om zo te ontpoppen tot volwaardige vliegen. Dit is dus een zeer behulpzame cyclus in het verwerken van afval.

De problemen voor onze huisdieren starten echter wanneer deze eitjes gelegd worden op (of in) onze huisdieren. Dit kan via alle normale openingen maar eventueel ook op een ontstoken wonde of een bevuilde poep. Hier zullen de eitjes dan uitkomen en zullen de maden nadien beginnen "eten" wat ze tegenkomen. Wat opmerkelijk is, is dat maden geen levend vlees kunnen eten. Ze scheiden stoffen uit die weefsels doen rotten en eten vervolgens het vloeibare rotte weefsel op. Dit is dan ook helaas wat er bij onze huisdieren kan gebeuren met massale weefselschade tot gevolg. Toegegeven, het is een gruwelijke gedachte maar helaas iets wat regelmatig voorkomt gedurende deze tijd van het jaar.

De gehele cyclus gaat enorm snel. Door de lichaamswarmte komen de eitjes vrijwel meteen uit, waarna de maden het lichaam al kunnen penetreren binnen de 30 minuten. Het aantreffen van maden op je huisdier is dan ook steeds een spoedgeval! Dit kan namelijk op 24 uur tijd een dodelijke afloop kennen.

Het is zeer belangrijk om te beseffen dat deze aandoening NIET voorkomt bij een gezond dier. De term 'gezond' moeten we hier echter wat veder nuanceren. Een kat met veel klitten kan hier last van krijgen, een konijn met een plakpoep kan hier last van krijgen of een kip met bevuilde pluimen zou dit kunnen oplopen. Meestal wijzen maden toch op een algemeen verzwakt dier, waar onderliggend iets mis mee is. Het is dus voor ons als dierenarts belangrijk om niet enkel de myiasis op te lossen maar nadien ook zeker het onderliggende probleem op te sporen en te verhelpen.

Wat te doen indien je merkt dat je huisdier myiasis heeft?

Het belangrijkste is om ons zo snel mogelijk te contacteren en duidelijk te vermelden dat je maden hebt opgemerkt. Op die manier gaan we je steeds zo spoedig mogelijk verder helpen vermits tijd hierbij van cruciaal belang is. De maden moeten manueel één per één verwijderd worden en een accurate pijnstilling is enorm belangrijk, gevolgd door bijkomende behandelingen/medicatie afhankelijk van de ernst van de schade.

Preventie is in het verhaal van myiasis het belangrijkste!

Zorg ervoor dat je je huisdier extra controleert gedurende de zomerperiode. Waar een gezond konijn op kippetje in de winter mogelijks eens een plakpoep heeft, mag dit in de zomer niet voorvallen. Laat je huisdier sus tijdig onderzoeken om alle problemen preventief te verhelpen en niet te laten aanslepen. Mocht je huisdier toch met chronische problemen kampen, dan proberen we contact met vliegen te vermijden. Het binnen nemen van je huisdieren kan al helpen. In extreme gevallen kan je ze zelfs onder een muggennet plaatsen.

Medicamenteus bestaat er tegenwoordig helaas nog zeer weinig om je dier te beschermen. Er bestaat anti-myiasis spray om op je huisdier aan te brengen. Doe dit echter enkel op ons advies. Dit bevat namelijk steeds pesticide, wat in te hoge doseringen ook schadelijk kan zijn voor je huisdier. Het allerbelangrijkste blijft dus om zelf enorm alert te zijn op deze aandoening. Merk je meer vliegen rond je huisdier dan normaal, gedraagt je huisdier zich anders met overmatig janken en/of schuren, controleer ze dan grondig.

We hopen dan ook dat jullie allemaal op een gezonde manier kunnen genieten van deze warmere temperaturen. Hebben jullie toch nog vragen, twijfel dan niet om ons te contacteren.