Mei 2018

Mei - dol op honden maar niet op hondsdolheid


Nog steeds is hondsdolheid een veelvoorkomende ziekte die jaarlijks meer dan 55.000 mensenlevens kost.

Hondsdolheid wordt overgedragen door speeksel, waarbij infectie optreedt na een beet van een besmet dier. Een besmette hond of kat kan je echter niet zomaar op het eerste zicht herkennen. Het kan immers erg lang (soms tot meer dan een jaar) duren voordat de eerste symptomen opduiken. Van zodra de eerste symptomen zichtbaar zijn, is het virus steeds dodelijk voor dier én mens. Vaccineren is de enige mogelijkheid om te beschermen tegen deze ziekte.

De laatste gevallen van hondsdolheid in België dateren van 2007 en 2008, het ging toen twee maal om illegaal geïmporteerde hondjes uit Marokko. Momenteel is België vrij van hondsdolheid. Deze ziekte komt echter nog wel voor in heel wat populaire, toeristische landen, o.a. Hongarije, Bulgarije, Griekenland, Marokko, Tunesië en Turkije, maar zelfs Spanje is niet volledig vrij van hondsdolheid!

Om België vrij te houden mag je daarom enkel reizen met honden, katten en fretten wanneer ze geïdentificeerd zijn met een microchip, beschikken over een blauw Europees reispaspoort en tijdig gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid.

Dieren mogen pas gevaccineerd worden vanaf een leeftijd van 12 weken en moeten minstens drie weken gevaccineerd zijn alvorens ze mogen reizen. Met andere woorden, een pup die jonger is dan 15 weken kan en mag NIET naar het buitenland!

Een lief maar zielig straathondje of katje meenemen uit het buitenland kan enkel als je het dier daar eerst aanbiedt bij een dierenarts, laat identificeren en vaccineren. Ook dan geldt steeds de minimale wachttijd van 3 weken na de vaccinatie alvorens reizen mogelijk is.

Voor reizen naar landen buiten de EU kunnen nog andere maatregelen gelden. Neem dan ook steeds tijdig contact met ons op om niet voor verrassingen te komen staan.

Zorg dus dat je kameraad tijdig in orde is met papieren en inentingen voordat je met hem of haar op reis vertrekt. Wil je dieren ter plaatse helpen, steun dan liever ter plekke een asiel of goed doel dan een dier mee naar huis te nemen in je koffer. Je zou immers niet enkel jezelf maar ook mensen en dieren in jouw omgeving dodelijk ziek kunnen maken. 

Wil je graag meer informatie hierover? 

Surf dan zeker eens naar volgende website van de vlaamse overheid (klik hier).