Augustus 2018

Augustus - Bijtincidenten


Spijtig genoeg komt het soms voor dat een dier een mens bijt. Als dit bijtincident erg is, haalt dit vaak de pers en/of de sociale media. Of het nu gaat om een hond, paard, kat, knaagdier, papegaai, haai of reptiel, bijna alle dieren kunnen de mens bijten. De gevolgen van dergelijke beet kunnen zeer uiteenlopend zijn, gaande van geen letsels, kneuzingen tot ernstige bacteriële infecties en zelfs de dood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanval van een gifslang, een bijtwonde door een hond besmet met hondsdolheid, een groep honden die een kind aanvallen, ...

Wat kan er aan de basis liggen?

Allereerst is er het bijten omdat het dier in het nauw gedreven is en zich angstig voelt. Als een dier bedreigd wordt, kan het twee dingen doen: vluchten of aanvallen. Alvorens tot één van die acties over te gaan, heeft het dier meestal al verschillende signalen gegeven waaruit blijkt dat het dier zich in het nauw gedreven voelt of erge stress ondervindt. Het is niet altijd even eenvoudig om deze signalen te herkennen, zeker niet voor jonge kinderen. Signalen zijn o.a. geeuwen, de lippen likken, grommen, tanden laten zien, oren achteruit, staart tussen de poten, ...

Pijn of een medische aandoening kunnen eveneens aanleiding geven tot bijten. Als een hond pijn heeft aan de hals, zal hij niet graag aangelijnd worden. Als een hond pijn heeft aan de rug door een hernia of artrose, zal hij niet graag over de rug geaaid worden. Als een dier tandpijn heeft kan aaien op de kop een probleem geven. Als een hond een hersentumor ontwikkelt, kan hij oncontroleerbaar gedrag vertonen.

Een dier kan bijten als verdediging van zijn eigendom of territorium. Een moederdier kan erg beschermend optreden in de aanwezigheid van haar jongen. Een hond kan ook uithalen als je te dicht bij de voederbak of nest komt.

Wat moet je doen met een bijtwonde?

Spoel de wonde uit met lauw water. Zo wordt de wonde schoon gemaakt en blijft ze een beetje nabloeden. Op deze wijze onderdruk je infectiegevaar. Dus liever geen koud water, omdat dit de bloedvaten doet samentrekken. Dek de wonde af met gaas en raadpleeg je huisarts. Bij zeer ernstige letsels zal deze doorverwijzen naar een ziekenhuis.

Wat kun je doen met het dier?

Om bijtincidenten te voorkomen is socialisatie van het jonge dier belangrijk. Een jong dier breng je best zo veel mogelijk in contact met nieuwe dingen: kinderen, auto's, lawaai, andere dieren, ... Zo leren ze niet bang te zijn voor situaties waarin ze later kunnen terechtkomen. Hoe jonger je deze dieren socialiseert aan vreemde situaties, hoe beter.

Schaf je een huisdier voor de eerste maal aan, informeer je dan goed. De dierenartsen in onze praktijk kunnen je hierbij erg veel informatie verschaffen: welk dier wil je aanschaffen, wat zijn de noden van dit dier, wat is het (ab)normaal gedrag van deze dieren, wat eten deze dieren, hoe moet je ze best huisvesten, ... Neem gerust contact met ons op voor je de aankoop effectief gedaan hebt!

Heb je kleine kinderen (onder 6 jaar) in huis, dan bestaat er " The blue dog". Hier kunnen jij en je kind(eren) verschillende tips krijgen in verband met het gedrag tussen hond en mens. Een echte aanrader.

Heeft het dier gebeten, dan kan gedragstherapie je verder helpen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Je kan er steeds mee terecht op onze praktijk. We proberen uit te zoeken wat er aan de oorzaak kan gelegen hebben van dit bijtincident en proberen oplossingen te zoeken om dit probleem in de toekomst te vermijden. Is het gedragsprobleem gecompliceerd of te gevaarlijk, dan zal de praktijk je graag doorverwijzen naar de nodige specialisten.