April 2021

April - ideale voeding voor... vogels


Ook in april bouwen we verder op het thema 'ideale voeding voor huisdieren'. Deze maand geven we informatie over de goede voeding voor vogels. Ook hier ligt een goede voeding aan de basis van een gezonde vogel. Het merendeel van dit artikel zal gaan over papegaaien en grote parkieten, maar ook kippen komen aan bod. Hebben jullie vragen over voeding voor struisvogels, roofvogels of andere tropische vogelsoorten, dan kunnen jullie hier uiteraard ook voor terecht bij onze dierenartsen.

Papegaaien

De meest gemaakte fout in de voeding van papegaaien is dat er enkel een zadenmengeling gegeven wordt. Op zich is er niets mis met die voeding, al is deze niet perfect uitgebalanceerd. Zo'n zadenmengeling zorgt bij onze slimme papegaai voor bepaalde problemen. Je zal merken dat je vogel zeer selectief zal eten. Hij zal steevast de zonnebloempitten als eerste nemen, maar ook steeds hetzelfde tot laatste bewaren. Daarnaast pelt de papegaai alle zaden en noten, waardoor een groot deel van de vezels verloren gaat. Hierdoor krijgt de vogel geen gevuld gevoel en zal hij meer willen eten dan eigenlijk nodig is. De noot zonder schil bevat veel vetten, waardoor zadenmengelingen ervoor zorgen dat je papegaai te vet wordt. Dit maakt dat een zadenmengeling geen ideaal dieet is.

Om deze unieke problemen te vermijden, raden wij een pelletvoeding ten zeerste aan. We verdelen op de praktijk Harrison pellets voor alle maten van vogels. Pellets zijn samengeperste brokjes waarin alle benodigde voedingsstoffen gelijkmatig verdeeld worden. Op deze manier kan er niet selectief gegeten worden. Pellets kunnen ook niet gepeld worden. Je papegaai moet een pelletvoeding leren eten en dat gaat niet altijd even eenvoudig. De dierenartsen kunnen je verder helpen met aanbevelingen, afhankelijk van het gedrag van jouw vogel. Daarnaast kan je een foldertje bekomen op de praktijk met wat tips. Twijfel dus niet om hier eens naar te vragen bij de volgende controle. Naast pellets mag je vogel ook allerlei rauwe groenten eten. Hun smaak is volledig anders dan de onze, waardoor ze vaak gek zijn van pikante pepers. Je kunt hier dus naar hartelust mee experimenteren. Naast pellets en groenten als hoofdvoeding, mag je ze een stukje fruit aanbieden als snoepje of belonen met wat zadenmengeling, maar overdrijf niet. Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die je niet mag geven aan je papegaai: look, ui en avocado. Let daarnaast op met kaas, frietjes, spaghetti en andere tafelresten. Dit hebben ze absoluut niet nodig.

Ook de manier waarop je de voeding aanbiedt is van cruciaal belang. In het wild spenderen vogels 70% van hun tijd aan het zoeken naar eten. In gevangenschap is dit helaas beperkt tot het wandelen naar hun voedingsbakje. Vermits ze op deze manier nog enorm veel vrije tijd hebben, gaan ze zich makkelijk vervelen en ontwikkelen ze gedragsproblemen (zoals bv plukken, krijsen, ...). Laat je vogel dus altijd werken voor zijn eten. Verstop zijn voeding in een kartonnenconstructie omgeven door wat groenten, gebruik speelgoed en puzzels voor papegaaien of strooi de pellets tussen de bodembedekking zodat hij ze moet gaan zoeken. Dit alles houdt je vogel bezig en laat hem zijn verstand gebruiken.

Kippen

De basisvoeding voor kippen is bij de meeste eigenaars wel gekend en bestaat uit commercieel beschikbare granen en daarnaast allerhande groenten, onkruid en wormen. Waar we jullie wel graag wat meer uitleg over geven, is het geven van legkorrel en/of eivoer. Dit lijkt namelijk voor de hand liggend, maar vraagt toch wat meer aandacht. Het correct geven kan immers al enkele problemen helpen voorkomen.

Op de praktijk merken we dat vele kippen klinisch problemen vertonen ten gevolge van een overdreven eiproductie. Door de eiproductie onder controle te houden en af en toe een pauze in te lassen worden deze problemen vermeden. Naast genetica en daglicht, bepaalt ook de rijkheid van voeding hoeveel eieren een kip produceert. Wanneer je je kippen te rijkelijk gaat voederen, dan stimuleer je de eiproductie. Het dagelijks geven van legkorrel en/of eivoer is te energierijk en gaat de leg stimuleren. Onze hobbykippen mogen gerust een ei leggen, maar liefst niet overdreven. Controleer dus zeker dat je dagelijkse korrel/voeding geen legkorrel of eivoer bevat. Geef extra legkorrel slechts sporadisch. Twee maal per week is al voldoende. Op deze manier zorgen we ervoor dat de kip geen tekorten oploopt maar wordt de productie van eieren niet te hard gestimuleerd.