Honden

Man’s best friend


Je kan met alle honden terecht op onze praktijk. Wij behandelen zowel kleine chihuahua's als flinke Deense doggen. Indien jouw teefje loops is of indien jouw hond agressief is tegenover mensen of andere dieren, vragen wij je om dit op voorhand te melden. Zo proberen we onaangename confrontaties zoveel mogelijk te vermijden.



Katten

Katten zijn geen kleine honden, dat beseft ons team maar al te goed.


Katten hebben hele andere gevoeligheden dan honden en vergen dan ook een hele andere aanpak. Ook al zijn niet alle katjes zonder handschoenen aan te pakken, toch slagen wij er in om bijna alle poezen die bij ons langskomen aan een degelijk onderzoek te onderwerpen. Zelfs het nemen van bloedstalen lukt in 90 procent van de gevallen zonder het toedienen van een verdoving. Op huisbezoek zijn katten baas op eigen terrein, kennen ze alle vluchtwegen en zijn ze vaak haast niet te onderzoeken, wij prefereren dan ook dat je met jouw poes zelf langs komt op de praktijk.

Wij beseffen dat jouw kameraad in een transportbakje krijgen niet altijd gemakkelijk is. Vandaar wat extra tips.

Zet het transportbakje ergens neer in huis met een dekentje erin, zodat de poes het kan gebruiken als "nestje". Zo is het niet enkel een "tuig" dat de poes naar die vervelende dierenarts brengt.

Steek eerst het achterwerk van de poes door het deurtje. De poes heeft dan niet de indruk dat ze in een "zwart gat" geduwd wordt. als dit niet lukt en het transportbakje opent niet bovenaan, zet het dan op zijn kant, neem de poes in het nekvel en laat ze met het achterste eerst in het bakje zakken.

Gebruik eventueel een grote sporttas met rits om de poes in te transporteren. De rits VOLLEDIG sluiten, katten zijn immers meester ontsnappers. In een sporttas zijn normaal meer dan genoeg luchtgaatjes!

Gezien de meeste poezen niet gewend zijn om met de auto te reizen, zijn ze vaak niet erg op hun gemak en gebeuren er nogal eens ongelukjes onderweg. Voorzie daarom steeds een laag krantenpapier onderaan in het transportbakje.



Konijnen

Het zijn geen knaagdieren


Je kan terecht op de praktijk met konijnen groot of klein. Dierenarts Decock, dierenarts Dils of dierenarts Poppe zijn de dierenartsen van het team die zich over deze patiënten zullen bekommeren. Meestal zullen konijnen dienen te worden aangeboden op ons kabinet te Aartselaar, gezien de apparatuur die veelal nodig is om deze dieren te onderzoeken/verzorgen enkel daar aanwezig is. Indien het gaat over een algemene gezondheidscontrole of om de vaccinaties in orde te brengen, kan dit op beide kabinetten.

Voeding

Heel veel konijnen worden verkeerd gevoederd. Dit kan aanleiding geven tot verschillende problemen: tandproblemen, obesitas, ontsteking van de voetzooltjes, zachte stoelgang die aan het achterwerk kleeft, gedragsproblemen, ... Daarom overlopen we nog eens wat een konijn, een zuivere vegetariër, moet eten. Het best krijgt het konijn een voeding met: een hoog (min. 18%) vezelgehalte, een laag (12 - 15%) eiwitgehalte en een zeer laag (max 3%) vetgehalte. Mengelingen van pellets met granen zijn uit den boze (hoog zetmeelgehalte).

Hooi: Een konijn moet altijd hooi ter beschikking hebben. Dit hooi moet van uitstekende kwaliteit zijn. Liefst wordt hooi gebruikt van timothy-gras (oxbow) of van gemengde kruiden (alpenhooi). De meeste hooisoorten in België zijn op basis van alfalfa, wat te veel calcium bevat.

Groenvoer: Naast hooi geef je best allerlei groenvoer. Andijvie, selderij, sla, boerenkool, broccoli, koolrabi, veldsla, mosterdblad, venkel, witloof, waterkers, wortel (opgelet: nogal suikerrijk), peterselie, klaver, radijs, paardenbloem (vinden konijnen super!), tijm, rozemarijn, dille, oregano en brandnetel zijn enkele voorbeelden. Van koolsoorten kunnen konijnen gasopstapeling in de darmen krijgen, dus niet overdrijven! Nieuwe voeding introduceer je best geleidelijk: heeft jou konijn nog nooit sla gegeten, geef dan eerst 1 blaadje. Heeft het dier de volgende dag geen diarree, dan kan de hoeveelheid sla opgedreven worden. Bladeren van bomen staan ook op het menu. Denk maar aan appelaar, perenboom, linde, berk, haagbeuk, paardenkastanje, esdoorn, lijsterbes, vlier, wilg, braam en framboos. Als je in het wild groenvoer verzamelt, moet je zeker zijn dat de planten niet besproeid zijn. In ieder geval heeft jouw konijn GEEN behoefte aan granen, bonen, erwten, maïs en brood. Deze bezitten een te grote hoeveelheid zetmeel, met darmproblemen tot gevolg.

Fruit: Mag gegeven worden, maar overdrijf zeker niet. 1 stukje per week is meer dan voldoende.

Pellets: Pellets zijn oorspronkelijk gemaakt voor de industrie en de laboratoria. Ze hebben een zeer hoge energetische waarde en zorgen dat het konijn zeer snel groeit. De huiskonijnen hebben deze pellets niet nodig. Ze kauwen niet alleen verkeerd op deze korrels, maar vooral veel te weinig uren per dag. De levenslang doorgroeiende kiezen gaan daardoor minder en verkeerd afslijten met haken tot gevolg. Wil je toch pellets bijvoederen, dan gebruik je best een pellet met een extreem hoog vezelgehalte (meer dan 18%), bijvoorbeeld "bunny basics T" van de firma Oxbow. 1 koffielepel per kg konijn per dag is meer dan voldoende. Mengelingen van pellets met granen zijn uit den boze!

Snoep/kalkstenen: Yoghurtsnoepjes, koekjes, chocolade (trouwens giftig!) en kalkstenen zijn totaal uit den boze! Geen enkel konijn eet yoghurt in het wild! Snoepverpakkingen bevatten veel te veel suiker. Dit geeft op termijn darmproblemen en te dikke konijnen. Geef liever een stukje groenvoer als beloning.



Knaagdieren

Van muizen tot prairiehonden


Je kan op de praktijk terecht met allerlei knaagdieren. Dierenarts Decock of dierenarts Dils zijn de dierenartsen van het team die zich over deze patiënten zullen bekommeren. Meestal zullen knaagdieren dienen te worden aangeboden op ons kabinet te Aartselaar, gezien de apparatuur die veelal nodig is om deze dieren te onderzoeken/verzorgen enkel daar aanwezig is. Volgende dieren kunnen o.a. onderzocht, behandeld en geopereerd worden:

Chinchilla's

Cavia's

Gerbils

Degu's

Ratten

Muizen

Prairiehonden

Goudhamsters

Dwerghamsters

Boeroendoek of gestreepte eekhoorns

Europese eekhoorns



Vogels

Van kanaries tot struisvogels


Je kan op de praktijk met allerlei vogels bij dierenarts Decock of dierenarts Dils terecht. Meestal zullen vogels aangeboden dienen te worden op ons kabinet te Aartselaar, gezien de apparatuur die veelal nodig is om deze dieren te onderzoeken/behandelen enkel daar aanwezig is. Er zijn voldoende faciliteiten om volgende dieren vakkundig te kunnen helpen:

Zangvogels (kanaries, vinken, ...)

Watervogels (eenden, ganzen, zwanen, ...)

Roofvogels (valken, uilen, arenden, gieren, ...)

Papegaaien (amazones, grijze roodstaarten, ara's, kaketoes, agaporniden, ...)

Duiven (sierduiven, wedstrijdduiven, ...)

Loopvogels (struisvogels, emoes, nandoes, ...)

Andere exotische en Europese vogels


10 tips om je papegaai pellets te leren eten

1) Ontmoedig selectieve voeding: ongeveer 7 dagen voor de omschakeling de hoeveelheid 'gebruikelijk' voer beperken tot ongeveer één derde van het oorspronkelijke. Het voer wordt slechts bijgevuld wanneer het volledig op is. Zo stimuleer je hem om de voeding te eten die beschikbaar is. Indien er veel zonnebloempitten in het normale voer zitten, mag de meerderheid alvast verwijderd worden voor de omschakeling.

2) Schakel langzaam over: Geef 's morgens een kleine hoeveelheid van zijn normale voer gedurende 1 uur en verwijder deze nadien uit het bakje. Vervang dit door de pellets en zorg dat dit het enige voer is dat voor het grootste deel van de dag beschikbaar is. De daaropvolgende dag krijgt hij zijn vroegere voeding slechts 45 minuten, de dag nadien maar 30 minuten tot hij volledig overgeschakeld is.

3) Voer je vogel tijdens etenstijd: Leg wat pellets op je bord en ga er met je vingers en/of een lepel doorheen. Doe vervolgens net of je zelf van de pellets eet en ze lekker vindt (je hoeft de pellets niet echt te eten maar geen paniek, ze zijn wel degelijk ook eetbaar voor mensen). Veel vogels zijn geneigd om het voer te proberen wanneer ze zien dat hun baasje het eet en "lekker" vindt.

4) Bevochtig de pellets: Veel vogels vinden de pellets op slag smakelijker worden wanneer je er een beetje fruitsap onder mengt.

5) Geef de vogel een andere omgeving: Soms is de vogel té gefocust op de wijziging van voeding dat hij halstarrig weigert. Op die momenten kan het helpen om zijn aandacht wat af te leiden naar andere veranderingen. Verwijder (tijdelijk) eens al zijn speelgoed, strooi de voeding eens op de grond of een vel wit papier, ... 

6) Verstop de pellets in voeding die je vogel wél graag eet: deze tip spreekt voor zichzelf. Uiteraard houden we het graag zo gezond mogelijk maar in sommige gevallen mag daar eens van afgeweken worden. Verstop bijvoorbeeld enkele pellets in wat yoghurt of maak er een gezond witloofballetje van.

7) Gebruik een omgeschakelde vogel als voorbeeld: Zien eten, doet eten ;)

8) Probeer eens een andere soort: Bij ons op de praktijk verdelen we de pellets van Harrison. Deze hebben naast de gewone versie ook een versie met de smaak van pepers.

9) Omschakeling onder toezicht: Lukt het écht niet om de vogel over te schakelen, dan kunnen wij te hulp schieten. Zo kan je eventueel je vogel bij ons onderplaatsen en schakelen wij hem over. We weten echter nooit op voorhand hoe vlot dit zal gaan...

10) Heb vertrouwen: Vogels pikken veel emoties op. Blijf dus kalm en heb vertrouwen.

Let tijdens het omschakelen goed op dat er geen ongewenst gewichtsverlies optreedt. Neem steeds contact met ons op bij enige twijfel.



Reptielen

Alle koudbloeddieren


Allerlei reptielen kunnen worden aangeboden. Dierenarts Decock of dierenarts Dils zijn de dierenartsen van het team die zich over deze patiënten zullen ontfermen. Meestal zullen reptielen dienen te worden aangeboden op ons kabinet te Aartselaar, gezien de apparatuur die veelal nodig is om deze dieren te onderzoeken/verzorgen enkel daar aanwezig is.

Met welke reptielen kan je terecht?

Slangen (boa's, pythons, ...)

Moerasschildpadden (roodwangschildpadden, ...)

Waterschildpadden

Landschildpadden (Griekse landschildpad, Moorse landschildpad, ...)

Hagedissen (leguanen, baardagamen, gekko's, varanen, ...)

Krokodillen (echte krokodillen, alligators, ...)

Met welke reptielen kan je niet terecht?

Wegens het gevaar voor het personeel worden gifslangen geweigerd in de praktijk!! Hoe voorzichtig je ook bent met dergelijke dieren, een ongeluk is snel gebeurd.


Fretten

Dieren met heel typische aandoeningen


Fretten worden tegenwoordig niet enkel meer gebruikt voor de jacht. Ze worden ook als huisdier gehouden. Fretten zijn heel speciale dieren, met hun eigen gevoeligheden en noden. Je kan bij ons terecht jouw fretje voor vaccinatie, (chemische) sterilisatie en castratie. Uiteraard hebben wij ook alles in huis om jouw fret degelijk te onderzoeken en te behandelen voor allerhande andere problemen indien nodig.

Dierenarts Decock of dierenarts Dils zijn de dierenartsen van ons team die zich voor deze dieren inzetten. Deze dieren dienen ook meestal aangeboden te worden op ons kabinet in Aartselaar vermits daar alle apparatuur aanwezig is om ze goed te kunnen onderzoeken/behandelen.



Exoten

Alle overige bijzondere gezelschapsdieren


Heel wat andere, minder voorkomende huisdieren of wilde diersoorten kunnen in de praktijk aangeboden worden.

Denk maar aan:

Zoogdieren (egels, vleermuizen, apen, ...)

Amfibieën (kikkers, padden, salamanders, ...)

Insecten/spinnen (vogelspinnen, ...)

Vissen

Ook wilde dieren kunnen bij ons aangeboden worden indien noodzakelijk. Hier is het wel van belang om na te gaan of deze wel bij ons terecht moeten komen. Een aangereden duif of een egel met maden zijn voorbeelden die absoluut bij ons aangeboden mogen worden. Let wel, ook voor wilde dieren kunnen kosten in rekening gebracht worden en vragen wij om ons steeds op voorhand telefonisch te contacteren. Andere zaken die niet medisch noodzakelijk zijn, kunnen beter aangeboden worden aan een vogelopvangcentrum of gemeld worden aan socio. We denken hier bijvoorbeeld aan een verzwakte vogel zonder duidelijke wonde, een egel die overdag aangetroffen wordt, .... Tenslotte krijgen wij in het voorjaar ook vaak jonge vogels aangeboden die uit het nest zijn gevallen. Let hier echter mee op, in vele gevallen vliegen de ouders nog rond en zullen zij het jong nog voeding aanbieden tot het aangesterkt is en zelf kan wegvliegen. Deze vogeltjes kun je dus best in de omgeving laten zitten maar wel veilig in een struik plaatsen. Neem deze dus niet zomaar mee tot bij ons!