Advies

Alle vragen over jouw huisdier


Advies bij aankoop

Denk je eraan om een huisdier op te nemen in het gezin? Je weet niet precies wat je hiervan moet verwachten? Neem je best een grote of kleine hond? Een kat of een konijntje? Weet je wel wat het houden van een schildpad of een papegaai precies inhoudt? Welke preventieve maatregelen voor de gezondheid van dit specifieke dier moet ik nemen?  Is er kans dat ikzelf of mijn kinderen ziek worden door een dier in huis te halen? Welke jaarlijkse kosten kan ik verwachten?

Veel vragen die niet voor elk dier hetzelfde antwoord hebben. Als dierenarts zijn wij de best geplaatste personen om jou een advies op maat te verstrekken. Heb je dus een boel vragen, maak dan gerust een afspraak. Ook zonder dier ben je reeds welkom op de praktijk.

Voeding

Een goede voeding is de basis voor een gezond dier. Huid-, groei-, bewegings-, maag-darmproblemen en suikerziekte kunnen voor een groot stuk voorkomen worden door gezond te leven en gezond te eten. Elk dier heeft andere behoeften afhankelijk van de diersoort, leeftijd en gezondheidstoestand. Voor advies over gezonde voeding van jouw huisdier kan je steeds bij ons terecht.

Voor jouw gemak verkopen wij allerhande kwaliteitsvoeding, zowel de gewone "onderhouds" voeding als de medische voeding hebben wij in ons gamma. Een aantal basisproducten hebben wij steeds op voorraad, andere moet je op voorhand bestellen.

Gedragsproblemen

Ongewenst gedrag en echte gedragsproblemen komen heel erg vaak voor en dit bij alle diersoorten. Vaak gaat het om een "communicatieprobleem" tussen dier en baasje. Vele huisdiereigenaars weten niet precies wat het "normale" of "natuurlijke" gedrag van hun kameraad is waardoor er vaak verkeerde conclusies getrokken worden. Ongewenst gedrag en gedragsproblemen leiden vaak tot ergernissen en frustraties, waardoor vele huisdieren in een asiel of een nieuw gezin terechtkomen. Deze problemen worden best ZO SNEL MOGELIJK aangepakt! Hoe langer een probleem aansleept, hoe moeilijker het immers te behandelen is.

Ons team is een grote voorstander van de "Marker based positive reinforcement methode". Dit wil zeggen dat wij vnl. werken met een systeem dat gewenst gedrag stimuleert door middel van een beloonsysteem. Clickertraining is hier een goed voorbeeld van. Wij zijn absoluut geen voorstanders van het gebruik van straffen om bepaald gedrag af te leren.

Alvorens gedragsproblemen/ongewenst gedrag aan te pakken is een klinisch onderzoek van jouw huisdier steeds aangewezen. Bepaalde gedragingen kunnen immers het gevolg zijn van bepaalde aandoeningen en ziekten of pijn. Daarnaast kan je ook met bijzondere dieren (vnl. papegaaien) bij ons terecht voor gedragsconsulten, waarbij we zelfs aan huis komen om samen met jou te werken aan de relatie met jouw vogel.

Voor de opvolging van intensieve problemen die een langdurige aanpak vergen, werken wij samen met een "gedragstherapeut". Zo nodig verwijzen wij jou hiervoor door.Operaties

Van routine tot gecompliceerde procedure


Operaties

Je kan in onze beide kabinetten terecht voor verscheidene routine-ingrepen. Ons kabinet te Aartselaar is uitgerust met een heuse operatiekamer. Meer ingewikkelde ingrepen worden dan ook daar uitgevoerd. Wij beschikken over uitgebreide anesthesieapparatuur met bijhorende bewakingssystemen voor hart, ademhaling, temperatuur en bloeddruk. Je kan bij ons dus niet enkel terecht voor castraties en sterilisaties. Wij voeren ook allerlei andere ingrepen uit.

Het gewicht en de leeftijd van jouw lieveling spelen hierbij geen enkele rol. Wij opereren met evenveel toewijding zowel hamstertjes van 50 gram, Deense doggen van 60kg, pasgeboren kittens als tanige Yorkshires van 16 jaar of meer.

Alhoewel wij al het nodige doen om operaties zo veilig mogelijk te laten verlopen, brengt een anesthesie nog altijd een risico met zich mee. Om dit risico zo klein mogelijk te houden, raden wij je aan om voor elke ingreep minimaal een bloedonderzoek te laten gebeuren. Dit om mogelijke ziekten vroegtijdig op te sporen en om de anesthesie indien nodig te kunnen aanpassen.

Hospitalisatie

Indien noodzakelijk kan jouw huisdier gehospitaliseerd worden in onze praktijk. Wij hebben voor alle soorten dieren aangepaste hokken en voeding. Bij opname hoef je dus niets speciaals mee te brengen. Indien jouw dier erg kieskeurig is, vragen wij jou indien nodig om zijn eigen eten mee te brengen. Bij een langer verblijf kan je gerust een eigen dekentje, mandje, ... meegeven. Het bezoeken van jouw huisdier kan enkel na overleg met de behandelende dierenarts.

Naast gewone hospitalisatiehokken, beschikken wij ook over 3 intensive care units, met couveuse en zuurstoftherapie.
Medische beeldvorming

Echografieën


In onze praktijk kan je ook terecht voor echografie. Dit is een niet-invasieve en pijnloze techniek om allerhande organen beter in beeld te brengen en kan in sommige gevallen een meerwaarde geven in de diagnose van een probleem. Een vereiste voor dit onderzoek is wel dat het dier goed stil moet liggen, hierdoor kan het zijn dat een lichte sedatie in sommige gevallen toch noodzakelijk is. Echografie is een verdere stap naar het stellen van een diagnose en wordt dus enkel uitgevoerd na een algemeen klinisch onderzoek.

De echografieën worden uitgevoerd door dierenarts Lies Poppe (hond en kat) en door dierenarts Dennis Dils (bijzondere dieren), enkel op afspraak.

Echografieën kunnen enkel in ons kabinet in Aartselaar uitgevoerd worden. Kom je normaliter naar ons kabinet in Wilrijk, dan kan je ervoor kiezen om jouw dier de avond voordien reeds binnen te brengen in Aartselaar. Uiteraard ben je ook steeds vrij om zelf naar ons kabinet in Aartselaar te rijden om het moment van afspraak.

Medische beeldvorming

Radiografieën


Via röntgenapparatuur kan een beter beeld gevormd worden van de inwendige structuren van de dieren.

Vooral tanden en botstructuren kunnen goed beoordeeld worden. Tandcariës, tandabcessen, botbreuken, ontwrichtingen en artrose kunnen met behulp van deze techniek goed aangetoond worden en zijn van vitaal belang in het bepalen van de ideale behandelingsstrategie.

Daarnaast wordt het radiografietoestel gebruikt om problemen in de weke delen aan te tonen. Zo kan gasophoping in maag en/of darmen duidelijk gefotografeerd worden. Blaasstenen en andere vreemde voorwerpen in de buikholte kunnen, al of niet met contrastmedium, gemakkelijk aangetoond worden. Ook hart- en longproblemen zijn aantoonbaar met RX.

Voor het nemen van een RX-foto moet het dier uiteraard zeer goed stil liggen in welbepaalde posities. Hierdoor is een lichte sedatie vaak nodig alvorens we kunnen starten met dit onderzoek. Een radiografisch onderzoek wordt dus enkel uitgevoerd na voorafgaand algemeen lichamelijk onderzoek.

Radiografieën kunnen enkel in ons kabinet in Aartselaar uitgevoerd worden. Kom je normaliter naar ons kabinet in Wilrijk, dan kan je ervoor kiezen om jouw dier de avond voordien reeds binnen te brengen in Aartselaar. Uiteraard ben je ook steeds vrij om zelf naar ons kabinet in Aartselaar te rijden om het moment van afspraak.


Tandverzorging

Voor een betere gezondheid van uw huisdier


Tandproblemen bij hond en kat zijn de meest onderschatte ziekteproblemen. Zo kunnen er zich zeer pijnlijke abcessen en tandgaatjes vormen die niet goed waarneembaar zijn voor de eigenaar. Vaak komt de eigenaar naar de praktijk met een te gevorderd tandprobleem: 'het dier stinkt uit de mond', 'het dier eet niet goed meer' of erger nog 'het dier heeft een zwelling onder het oog' door een tandwortelabces.

Naast hond en kat, hebben konijnen, cavia's en chinchilla's vaak last van gebitsproblemen. De praktijk is uitgerust met de meest geavanceerde apparatuur om bij deze knagers het gebit zo goed mogelijk te verzorgen.

Preventie is en blijft zeer belangrijk: tijdig een mondinspectie laten uitvoeren en dagelijks poetsen!! In de praktijk kan je altijd terecht voor verdere informatie betreffende mondhygiëne, voor gebitsreiniging en voor behandeling en opvolging van een gebitsprobleem.