Juni 2023

Juni - Vlooien en teken


Een aantal dagen geleden is de zomer pas officieel van start gegaan, nochtans is het al een aantal weken erg warm buiten. Bij deze warme temperaturen zijn er natuurlijk veel parasieten in de omgeving die voor een overlast bij jullie geliefde huisdier kunnen zorgen. In dit woordje van de dierenarts willen we graag enkele tips en adviezen delen om jullie huisdieren te beschermen tegen vlooien en teken.

Vlooien zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van dieren en kunnen leiden tot jeuk, huidirritatie en allergische reacties. Teken zijn spinachtige parasieten die zich vasthechten aan de huid van dieren en ziektes zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Het is daarom essentieel om preventieve maatregelen te nemen om jullie huisdieren te beschermen.

Controleer regelmatig jullie huisdieren op teken en vlooien, vooral na buitenactiviteiten. Kam hun vacht grondig door en zoek naar teken die zich vasthechten aan de huid. Als je een teek vindt, verwijder ze dan binnen de 48 uur met een speciale tekentang. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.

Tegenwoordig zijn de meeste producten zowel werkzaam tegen vlooien en teken. De werkingsduur is afhankelijk van het type product dat jullie gebruiken en varieert tussen de 4 weken en de 8 maanden. Ook de wijze van toediening kan op verschillende manieren gebeuren. Er bestaan pipetten om op de huid aan te brengen, halsbanden om aan te doen en tabletten om oraal toe te dienen. Welk product jullie gebruiken is afhankelijk van de levensstijl van jullie huisdier en het karakter van jullie lieve dieren. Niet alle dieren nemen makkelijk tabletten in of hebben graag een extra halsband om. Gebruik zeker ook een product dat niet alleen geschikt is voor jullie dier maar ook afgestemd is op het gewicht. Zo mag je NOOIT een product van honden toedienen aan katten !!

Ondanks dat de kans groter is dat jullie vlooien en teken zullen zien in de zomer, is het niet uitgesloten dat deze beestjes ook terug te vinden zijn bij jullie dieren in de winter waardoor wij adviseren om gedurende het hele jaar door preventief te behandelen tegen deze parasieten. Buiten in de koude heeft een vlo inderdaad veel minder kans om te overleven maar in huis kan een vlo zich perfect nestelen en voortplanten. Gezien vlooien eitjes leggen in de omgeving van jullie huisdier (zoals in tapijten, meubels, dekens en beddengoed) is het belangrijk om de omgeving goed schoon te houden door regelmatig te stofzuigen en alle dekens en lakens te wassen op minstens 60°C. Een goede behandeling van jullie huisdieren is echter de enige therapie die zekerheid biedt op het vrij blijven van vlooien en teken. Teken kunnen niet tegen vriezen en bij temperaturen onder 0°C kunnen deze dieren niet overleven en zul je deze dus niet aantreffen.

Voor meer informatie welk product het meest geschikt is voor jullie huisdieren, kunnen jullie steeds contact opnemen met onze praktijk. Wij geven jullie met veel plezier meer informatie zodat jullie dieren goed beschermd zijn en blijven. We wensen jullie alvast een fijne zomer toe en vergeet niet om samen met jullie huisdieren te genieten van de mooie zomerdagen!