November 2023

November - belang van UV-licht


UV staat voor ultraviolet licht. Dit is een golflengte van licht die wij als mens niet kunnen waarnemen en die afgegeven wordt door de zon. Door de kortere golflengte bevat het meer energie en kan het daarmee chemische reacties activeren. UV licht kan verder opgesplitst worden in UV-A, UV-B en UV-C. UV-A is het deel dat verantwoordelijk is voor huidveroudering en penetreert wel door glas. UV-B veroorzaakt verbranden (of bruin worden), gaat NIET door glas én is van belang voor de vorming van vitamine D. UV-C is het dodelijke deel van het spectrum maar geen nood, dit wordt door onze ozonloog volledig tegengehouden. Dit wordt bijvoorbeeld wel in sommige waterfilters gebruikt ter sterilisatie. Het is alvast duidelijk, een teveel aan UV licht is absoluut te vermijden. Maar een tekort heeft echter ook veel nadelen, niet alleen voor ons, maar ook zeker voor onze huisdieren.

Het gebruik van UV licht is voornamelijk belangrijk voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Vitamine D is op zijn beurt dan weer belangrijk voor een correcte calciumhuishouding. Vitamine D kan naast de natuurlijke omvorming door de huid ook opgenomen worden uit de voeding. Dit is echter veel minder efficiënt en vaak onvoldoende. Per diersoort gaan we wat dieper in op waarom UV licht interessant kan zijn om te voorzien.


Reptielen

Het gebruik van UV licht is in deze groep huisdieren (hopelijk) het meest bekend. Dit is namelijk een cruciaal onderdeel van de huisvesting. Jammer genoeg is dit nog steeds de aanleiding tot ontzettend veel gezondheidsklachten als hier fouten tegen gemaakt worden. Vermits de meeste reptielen in terraria zitten en UV-B niet door glas penetreert, is het dus belangrijk dat dit ALTIJD voorzien wordt.

Een correcte UV-voorziening, in combinatie met een correcte calcium supplementatie is van cruciaal belang. Zonder UV licht gaan deze dieren misvormen, kunnen ze nierproblemen krijgen maar zien we vooral vroegtijdige sterfte.

Er bestaan zeer veel verschillende types van UV-lampen met telkens een verschillende UV-afgifte. Het is dus belangrijk om de juiste lamp te kiezen voor jouw reptiel.


Konijnen en knaagdieren

Toegegeven, konijnen knaagdieren zijn een zeer grote groep dieren die elks wel hun eigen 'speciallekes' hebben maar de basisprincipes zijn meestal hetzelfde. Een heel belangrijk verschil ten opzichte van andere dieren is het calciummetabolisme. De meeste knaagdieren (en konijnen) nemen alle calcium op uit hun voeding en voeren nadien het overtollige deel af via hun urine. Een belangrijke uitzondering hierop zijn chinchilla's. Zij nemen (net zoals mensen) enkel de hoeveelheid calcium op die ze nodig hebben en voeren al het overtollige af via hun stoelgang. Vermits UV licht een impact heeft op de calciumhuishouding zien we hier dus frequent problemen mee. Een inadequate hoeveelheid aan vitamine D zorgt namelijk voor een slechtere opname van calcium en dus een verhoogde uitscheiding. Dit kan bij knaagdieren (en konijnen) dus vaak voor nier- en blaasproblemen zorgen.

Zeer veel van deze dieren worden binnen gehuisvest en krijgen nooit op natuurlijke basis UV licht. Het is dus bij deze dieren enorm aangewezen om ze in de zomer toch eens wat zonlicht te gunnen en ze in de winter te supplementeren met een UV-lamp. Eigenlijk zouden ook deze dieren het hele jaar rond UV licht moeten krijgen...


Vogels

Bij alle overige diersoorten is UV licht van belang voor het vermijden van gezondheidsproblemen. Dit geldt ook bij vogels maar er zijn nog veel meer andere redenen waarom UV licht nog belangrijker is in deze groep dieren.

Zo zijn vogels wél in staat om UV licht te zien. Dit maakt dat zij een zeer groot kleurenpallet zien wat wij niet kunnen waarnemen. Een vogel die geen UV licht krijgt kan je dus eigenlijk vergelijken met een mens die kleurenblind is. Dit kleurenpallet is belangrijk om hun soortgenoten/partners te herkennen, het is dus sociaal van belang!

Daarnaast helpt het aanbieden van UV licht ook om plukgedrag te voorkomen en heeft het dus ook een psychologische impact.

Kortom, UV licht is niet alleen voor ons van cruciaal belang voor een goede gezondheid, maar ook bij onze huisdieren. Alle huisdieren die binnen gehuisvest worden, baten bij een CORRECTE voorziening UV licht. Ga dus zeker eens na of dit voor jullie interessant is en twijfel vooral niet om ons te contacteren als jullie hierover nog met vragen zitten.