Nu de koude periode hier in België opnieuw is aangebroken, overlopen we graag met jullie waar je op moet letten om je huisdier gezond te houden.
Honden:
Aangezien de meeste honden tegenwoordig binnen bij hun baasjes wonen, vormt de koude voor hen niet zo'n groot probleem. Het is vooral opletten geblazen tijdens de dagelijkse wandelingen.
VOOR de wandeling:
De grootste irritatie voor je honden tijdens het wandelen in dit weer is niet de bodemtemperatuur maar het strooizout. Het is dus belangrijk om de pootjes van je hond hiertegen te beschermen. Dit kun je doen door hem/haar schoentjes aan te doen of de zoolkussentjes in te smeren met een goede laag uiercrème of eventueel vaseline (hierover later meer).
TIJDENS de wandeling:
Sneeuw eten kan heus geen kwaad. Echter zoals bij zoveel zaken geldt het principe: overdaad schaadt. Je hond kan krampen krijgen als hij te veel sneeuw eet. Dit is echter zelden een groot probleem. Voor kortharige rassen kan het interessant zijn om een jasje aan te doen. Denk ook aan voldoende licht mocht je in de donkere uren buiten gaan.
NA de wandeling:
Spoel de poten grondig af met lauw water, op die manier haal je het strooizout alvast van tussen de tenen. Vooral als je vaseline hebt gebruikt is dit zeer belangrijk. Vaseline beschermt de voetzolen maar sluit ze ook af van zuurstof. Dit laagje moet nadien dus zeker terug verwijderd worden. Vergeet de pootjes nadien niet goed af te drogen.
Katten:
Zorg ervoor dat je kat steeds toegang heeft tot vers drinkwater dat niet bevroren is. Tijdens deze periode is het niet onverstandig om je kleine viervoeter 's nachts binnen te houden, aangezien de minima dan ver onder 0°C kunnen gaan. Loopt er een zwerfkat in de buurt of kan je jouw kat echt niet binnenhouden? Voorzie dan ergens een droge, warme schuilplek (uit de regen en uit de wind) waar hij of zij de nacht kan doorbrengen. Een mand of doos met dekens kan hiervoor prima dienen. Zorg er ook voor dat er voldoende eten in de buurt is.
Konijnen en cavia's:
Normaal gezien kunnen deze dieren uitstekend tegen koude temperaturen. Het blijft echter belangrijk om ervoor te zorgen dat ze steeds toegang hebben tot een droge en warme schuilplek (uit de regen en uit de wind). Een dikke laag stro in hun schuilplaats zorgt voor extra isolatie. Bovendien is het van vitaal belang om je konijn of knaagdier de mogelijkheid te geven om onbeperkt hooi te eten. Zij houden zich namelijk vooral warm door continu te eten. Ververs ook regelmatig het water, zodat het niet bevriest (je kan bijvoorbeeld steeds een verse fles water klaarleggen om te wisselen met de bevroren fles).
Denk eraan: als je toch liever je konijn naar binnen haalt, kan je het niet meer buiten zetten zolang het koud blijft. Andersom moet je minstens even voorzichtig zijn! Een konijn dat al langere tijd buiten gezeten heeft, mag je niet zomaar binnen huisvesten vermits deze zijn dikkere wintervacht al klaar gemaakt heeft. In dit geval loop je risico op oververhitting.
Vogels:
Voorzie steeds een droge en warme schuilplek en ververs regelmatig het drinkwater. Indien nodig kan je ook een warmtelamp hangen (bij volièrevogels). Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vogels dus hierbij is het van belang om je goed te informeren over de verzorging van jouw dier. Heb je hier twijfels of vragen over, dan kan je hiervoor steeds bij ons terecht.
Bij alle dieren is het gewicht de beste manier om op te volgen of ze de koude temperaturen goed kunnen verdragen. Een diet dat gewichtg verliest is ziek of heeft te weinig hulp om zijn temperatuur op peil te houden. Bij twijfel of problemen, aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen!